Ini Cerita Najwa .: Nak belajar bahasa baru tapi...

Nak belajar bahasa baru tapi...

Photobucket

Hey peeps,


Entry kali ini random je, sekadar nak bercerita gitew

Well, you guys might not know that I am actually very interested in learning new language especially Mandarin and Japanese language.

Aku sebenarnya dah belajar la sikit sikit dua bahasa ni, tapi very basic la. Alah korang pun tau kalau setakat hello, apa kabar, 1,2.3 macam tu. Haaa.. aku baru tahap tahap telur gitu jelah. Bila nak berhasil dan menetas pun tak taulah.

Berangan nak bercakap tapi ilmu kosong. Sedih tau tak? Ingat nak belajar lebih serious lagi untuk  dua bahasa ni. Tapi tak tau macam mana nak start. Tak jumpa lagi cara yang kena dengan diri ni. Puas dah tengok youtube, download apps tapi result dia macam tu jugak. Tak tau dah nak buat macam mana lagi. Selalu lupa lupa, hari ini belajar, esok lusa dah lupa. Kadang kadang tau perkataan tu tapi lupa sebutan dia. Kadang kadang pulak boleh sebut tapi tak ingat maksud dia.  Haih, susah jadi jenis otak lembab hahahaha



Frust tau tak?

Pastu dah la tu, berangan nak belajar lagi bahasa lain. Dah la lembs pastu tamak. HAAHAHAA nasib la kau Wa.

Tapi buat masa sekarang aku ingat nak fokus belajar bahasa Mandarin dulu kot AND bahasa Inggeris, sebab duduk kat Malaysia ni dua bahasa ni kira penting jugak. Bukan aku  kata bahasa Melayu tak penting tapi bagi aku untuk mengetahui bahasa orang lain itu adalah satu kelebihan. Selain daripada tu, dapat jugak kita lebih memahami sesama sendiri disamping merapatkan lagi sillaturrahim yang ada. Betul tak? Aku suka kalau kita belajar untuk bercampur campur ni, luas sikit la kotak fikiran. Takde sifat perkauman, takde sifat individualistik, semua orang sama rata. Aku suka hehe

So bila aku cakap yang aku nak fokus bahasa Mandarin tu maknanya terpaksalah aku simpan bahasa Jepun aku dalam kocek dulu  bila rasa dah kukuh bahasa Mandarin then baru lah aku akan cuba selek sikit sikit bahasa Jepun tu hahahaha.

Rasa mcm nak amik kelas tapi tak tau lah, fikir masa dengan kos tu. Rasanya kalau aku membebel panjang pun orang mesti akan balas dengan peribahasa "Hendak Seribu Daya, Tak Hendak Seribu Dalih". 



 

HAH! IN YOUR FACE


Hahaha ok ok, ins sha Allah nanti aku usahakan.

Hari tu aku pergi Times Square then aku beli memorize pad macam ni haa dekat kedai Jepun, bukan Daiso tapi lebih kurang lah

Image result for memorize pad note

I am so excited you oulls!! 

Dah terbayang bayang diri aku mengambil note setiap perkataan yang aku baru belajar and dengan mudahnya aku menyelak yelak perkataan tersebut sambil dipahatkan di dalam ingatan. Gitew kann.

Jap jap ada soalan

"Kenapa Bahasa Mandarin je? Bahasa Tamil tak nak ke?"

Bukan tak nak, tapi buat masa sekarang aku nak belajar bahasa Mandarin dulu. Lagipun, aku lagi banyak chinese friends compared to indian. So interest aku kepada nak mempelajari bahasa Mandarin
lebih tinggi.

 Plus aku kan baru habis practical as valuer hari tu, perasan yang banyak client aku orang chinese, so macam macam pattern style aku pernah bercakap. Ada yang tak faham bahasa melayu, ada yang tak faham english, kadang sampai bahasa Melayu English pun dia tak faham, kena jugak bahasa Mandarin. Tak boleh buat apa, nasib kat office  ada sorang Uncle yang kerja kat situ boleh tolong cakap kan kalau tak memang susah. Tak boleh buat kerja oo.

Pastu agent yang jual rumah pun banyak chinese, banker apatah lagi kan. So dari situ aku boleh buat kesimpulan yang dalam kes aku ni ada baiknya aku belajar bahasa Mandarin.

Ok, Haa soalan kedua

"Kenapa Bahasa Jepun? Sekarang orang layan Korea lah"




Eh. Suka hati lah.

Hahahahha no lah, actually before aku kenal Korea, aku kenal Japan dulu. And before aku hanyut dalam drama drama korea, aku dah lemas di dalam dunia anime. Mata aku dah habis penat dengan scroll manga yoi, yuri, 18sx and hentai sikit. Hahahahha




Takdelah, please jangan fikir jauh sangat scene dia sampai sini je hahahhah

Sebenarnya aku memang minat bukan setakat bahasa jepun je tapi negara dia sekali. Dah lama, sampai ai dah ada boyfriend anime lagi tau. Nama dia Tamahome hihi. Boyfriend ai tu pun dah ada isteri dengan anak. Kiranya pengaruh anime la aku jadi suka Jepun and sekaligus menarik minat aku untuk belajar bahasa dia.

Kalau bahasa Korea tu aku dah tak kisah sangat pun sebab dulu hari hari layan Running Man, Family Outing, Kpop semua tu sampai kalau takde subtitle, dah boleh faham dia cakap apa. Please lah.

Reality : 1% je ayat yang faham, 99% lagi tengok action pastu assume sendiri


Pastu bila ada scene  gaduh ke apa tak faham, pastu sambil terpaksa jugak frust sebab nak tau apa jadi dengan muka macam ni


tapi dalam hati dok maki kenapa subtitle lambat keluar 




Hahahahahhahah

So itulah je kisahnyaa. Okaylah byee, cerita lagi nanti ehh,  salam!














Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

0 orang doakan saya dapat 9A! :D :

Post a Comment

 
Copyright © . All Right Reserved by Lyssa Faizureen