Ini Cerita Najwa .

Nak belajar bahasa baru tapi...

Photobucket

Hey peeps,


Entry kali ini random je, sekadar nak bercerita gitew

Well, you guys might not know that I am actually very interested in learning new language especially Mandarin and Japanese language.

Aku sebenarnya dah belajar la sikit sikit dua bahasa ni, tapi very basic la. Alah korang pun tau kalau setakat hello, apa kabar, 1,2.3 macam tu. Haaa.. aku baru tahap tahap telur gitu jelah. Bila nak berhasil dan menetas pun tak taulah.

Berangan nak bercakap tapi ilmu kosong. Sedih tau tak? Ingat nak belajar lebih serious lagi untuk  dua bahasa ni. Tapi tak tau macam mana nak start. Tak jumpa lagi cara yang kena dengan diri ni. Puas dah tengok youtube, download apps tapi result dia macam tu jugak. Tak tau dah nak buat macam mana lagi. Selalu lupa lupa, hari ini belajar, esok lusa dah lupa. Kadang kadang tau perkataan tu tapi lupa sebutan dia. Kadang kadang pulak boleh sebut tapi tak ingat maksud dia.  Haih, susah jadi jenis otak lembab hahahaha



Frust tau tak?

Pastu dah la tu, berangan nak belajar lagi bahasa lain. Dah la lembs pastu tamak. HAAHAHAA nasib la kau Wa.

Tapi buat masa sekarang aku ingat nak fokus belajar bahasa Mandarin dulu kot AND bahasa Inggeris, sebab duduk kat Malaysia ni dua bahasa ni kira penting jugak. Bukan aku  kata bahasa Melayu tak penting tapi bagi aku untuk mengetahui bahasa orang lain itu adalah satu kelebihan. Selain daripada tu, dapat jugak kita lebih memahami sesama sendiri disamping merapatkan lagi sillaturrahim yang ada. Betul tak? Aku suka kalau kita belajar untuk bercampur campur ni, luas sikit la kotak fikiran. Takde sifat perkauman, takde sifat individualistik, semua orang sama rata. Aku suka hehe

So bila aku cakap yang aku nak fokus bahasa Mandarin tu maknanya terpaksalah aku simpan bahasa Jepun aku dalam kocek dulu  bila rasa dah kukuh bahasa Mandarin then baru lah aku akan cuba selek sikit sikit bahasa Jepun tu hahahaha.

Rasa mcm nak amik kelas tapi tak tau lah, fikir masa dengan kos tu. Rasanya kalau aku membebel panjang pun orang mesti akan balas dengan peribahasa "Hendak Seribu Daya, Tak Hendak Seribu Dalih". 



 

HAH! IN YOUR FACE


Hahaha ok ok, ins sha Allah nanti aku usahakan.

Hari tu aku pergi Times Square then aku beli memorize pad macam ni haa dekat kedai Jepun, bukan Daiso tapi lebih kurang lah

Image result for memorize pad note

I am so excited you oulls!! 

Dah terbayang bayang diri aku mengambil note setiap perkataan yang aku baru belajar and dengan mudahnya aku menyelak yelak perkataan tersebut sambil dipahatkan di dalam ingatan. Gitew kann.

Jap jap ada soalan

"Kenapa Bahasa Mandarin je? Bahasa Tamil tak nak ke?"

Bukan tak nak, tapi buat masa sekarang aku nak belajar bahasa Mandarin dulu. Lagipun, aku lagi banyak chinese friends compared to indian. So interest aku kepada nak mempelajari bahasa Mandarin
lebih tinggi.

 Plus aku kan baru habis practical as valuer hari tu, perasan yang banyak client aku orang chinese, so macam macam pattern style aku pernah bercakap. Ada yang tak faham bahasa melayu, ada yang tak faham english, kadang sampai bahasa Melayu English pun dia tak faham, kena jugak bahasa Mandarin. Tak boleh buat apa, nasib kat office  ada sorang Uncle yang kerja kat situ boleh tolong cakap kan kalau tak memang susah. Tak boleh buat kerja oo.

Pastu agent yang jual rumah pun banyak chinese, banker apatah lagi kan. So dari situ aku boleh buat kesimpulan yang dalam kes aku ni ada baiknya aku belajar bahasa Mandarin.

Ok, Haa soalan kedua

"Kenapa Bahasa Jepun? Sekarang orang layan Korea lah"




Eh. Suka hati lah.

Hahahahha no lah, actually before aku kenal Korea, aku kenal Japan dulu. And before aku hanyut dalam drama drama korea, aku dah lemas di dalam dunia anime. Mata aku dah habis penat dengan scroll manga yoi, yuri, 18sx and hentai sikit. Hahahahha




Takdelah, please jangan fikir jauh sangat scene dia sampai sini je hahahhah

Sebenarnya aku memang minat bukan setakat bahasa jepun je tapi negara dia sekali. Dah lama, sampai ai dah ada boyfriend anime lagi tau. Nama dia Tamahome hihi. Boyfriend ai tu pun dah ada isteri dengan anak. Kiranya pengaruh anime la aku jadi suka Jepun and sekaligus menarik minat aku untuk belajar bahasa dia.

Kalau bahasa Korea tu aku dah tak kisah sangat pun sebab dulu hari hari layan Running Man, Family Outing, Kpop semua tu sampai kalau takde subtitle, dah boleh faham dia cakap apa. Please lah.

Reality : 1% je ayat yang faham, 99% lagi tengok action pastu assume sendiri


Pastu bila ada scene  gaduh ke apa tak faham, pastu sambil terpaksa jugak frust sebab nak tau apa jadi dengan muka macam ni


tapi dalam hati dok maki kenapa subtitle lambat keluar 




Hahahahahhahah

So itulah je kisahnyaa. Okaylah byee, cerita lagi nanti ehh,  salam!














Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

Hajat Derma Darah Bertukar Xcident Kereta :J

Photobucket

HEY, It's been a long time. Hope that you didn't about forget me! HAHA

Well, today's story is about what happen to me yesterday.

Before that nak tanya have you ever jadi macam ni tak?


So today.. its gonna be this kind of story.

Nak jadikan cerita, semalam ai plan nak pergi derma darah dekat Pusat Darah Negara, which is dah lama sangat nak pergi untuk donate but the thing is ada je  benda yang menghalang hajat murni ai ni. Still tak tercapai lagi. Dah lama berhajat nak donate since ai habis sekolah menengah lagi and I DON'T KNOW WHY kenapa Allah SWT balik balik tak bagi peluang tu. It feels like urghh..



Well, I'm not mad or anything. It just makes me wonder WHY? YOU KNOW LIKE WHY?
Ai honestly believe that it must be a reason behind all these things but I just don't know what is it and I'M SCARED to know what is it.

Pernah dengar dari orang, kalau baru lepas derma darah kemungkinan badan akan cepat naik. Which is not good for me yang memang dah chubby ni *sedapkan hati sendiri*, akan menjadi lebih chubby lepas derma darah and I honestly rasa that is one of the reason kenapa hajat ai ni balik balik tak tercapai kot. Kot lah.

Okay, you guys mesti wonder kan. What happen to me yesterday, what happen sampai hajat nak donate  tak sampai.

As I mention earlier, ai ada plan pergi ke Pusat Darah Negara kan, ai actually dah otw ke sana pun with my litte sister yang kena paksa temankan ai sebab takut apa apa jadi lepas derma. Takut pulak lembik sampai tak boleh drive lepas derma kan. HAHAHA acah acah je ko ni!




Oh come on! Give me some chance la to be a girl with her drama at least ONCE ok? HAHAHAHA

Ok ok back to the story, so nak jadikan cerita, ai actually memang jadi lembik pun TAPI  bukan sebab derma tapi sebab lain. Ai dengan bodohnya terlanggar kereta orang. YES. I TERLANGGAR KERETA ORANG masa tengah otw menghala ke Pusat Darah Negara. Ai accident dekat area Jalan Tun Razak. Tak teruk pun ai langgar. Just kemek bontot and calar sikit la kereta tu, Alhamdulilah. But the only problem dia adalah model kereta yang ai langgar tu which is MERCEDES.
Can you believe it? Ai masa dalam kereta tu hanya Tuhan jelah tau perasaannya. Kitorang macam ni






Mercedes kot, ko rasa? Memang langgar sikit je but I tell you, cost dia memang kaw kaw gila even calar sikit pun tapi boleh lebih 2K++ tau cost dia. I'm like Omfg. What have I done? I'M SCARED, PANIC semua ada. Tapi nasib baik, owner kereta yang ai langgar tu okay je. Dia relax. Tak gelabah nak marah marah. Baik baik je dia mintak IC and no telefon then cakap "takpe takpe ai faham hujan kan, I akan buat report. Kita settle sana OK".

I was like OKAY. Redha. Berserah dengan apa yang terjadi. Lol. So semalam, instead keluarkan darah, ai terpaksa keluarkan duit you olls. RM300 untuk saman. Tapi ai tak bayar lagi, ingat nak buat rayuan. Harap harap dapatlah kurangkan ke RM150-RM200. Manalah tau. I just hope yang kereta yang ai langgar tu pun cost dia tak lah mahal sangat and hope diorang baik hati and ringankan la cost tu. Lagi bagus kalau diorang halalkan terus eventhough deep down I know that won't happen. 




THANKS. Huhuhu

Fuh! So that is the story. Korang mesti nak tau mcm mana ai excident kan? #taknakpun
Baca jelah. Penat orang menaip tau hahaha

Kisahnya bermula bila tiba tiba hujan turun and i drive di lane kanan, dalam keadaan yang sederhana laju. Kereta ai tak mampu nak speed mana pun actually. So, semasa dalam perjalanan ai nampak yang lane kanan ada 2 3 kereta yang stop and signal ke kiri sebabnya ada pulak lori bandaraya time tu kutip apatah ai tak tau. So, ai yang sederhana laju ni pun datang dari belakang then try slow down tekan break tapi sebab jalan licin, kereta tak dapat stop belum sempat ai nak ke kiri sepenuhnya ai dah terlanggar kereta itu. So thats what happen. Tayar ai pun sampai berbunyi masa tekan break tapi tak dapat jugak berhenti, tapi nak buat macam mana. Benda nak jadi kan. I just have to believe that..




I HOPE. 

So this is the latest thing yang jadi bila ai nak donate blood. First time ai nak derma darah dulu masa ai form 1 rasanya tapi tak lepas sebab tak bawak IC. Second time, tak dapat derma sebab tengah period which ai tak tau pun kalau tengah period tak boleh especially masa awal period tapi bila dah akhir akhir tu boleh je. Betul jugak, ko anemia ke gila? HAHAHA. Third time, sebab ai nak balik KL time tu so tak digalakkan menderma kalau nak drive jauh jauh. Fourth time, tak sempat nak derma. Patutnya diorang stay sampai pukul 4 petang tapi tak tau kenapa tiba tiba diorang kena balik awal sejam. Ada hal katanya. And now, excident. 

WHAT'S NEXT?  UGH.

Manalah aku tak frust and pelik. Ada je benda menghalang. SO SAD. But! I'm not giving up to donate my blood to others and tomorrow I will try again. I will make my dream come true! I WILL NO MATTER WHAT. Wish me luck guys. #janganpernahputusasabuatbendabaik.








Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

 
Copyright © . All Right Reserved by Lyssa Faizureen