"Aku Amik Course Hartanah"

Photobucket

Hai everybody. Its me again. Allah, serious lama gila aku tinggalkan dunia blog ni and its actually 3 years aku tak update apa apa. Kekok jugak nak menulis hahaha.

Anyways, ada antara daripada korang yang tengah SPM kan? Dah fikir lepas SPM ni nak buat apa? Kalau nak kerja dulu, dah fikir nak kerja apa? and for those yang nak sambung belajar, dah fikir nak amik course apa? Bukan apa just tanya sebab yelah kena fikir awal awal, kang lepas result SPM dah keluar terus kelam kabut nak pilih apa, mak dengan ayah pulak duk push amik tu amik ni, kita pulak tak tau nak amik apa last last dengar cakap orang then menyesal sebab kita tak minat, bila tak minat hmm terus tak nak teruskan. Mood nak sambung belajar terus melayang. So, pentingnya kita untuk kita tau apa kita nak buat lepas ni. Kalau tak, memang ke laut lah citer dia. Aku dah lalui dah semua benda tu, puas menangis, puas menyesal and kalau boleh tak nak korang pun rasa benda yang sama. Gitew.

So, hari ni aku nak ceritalah serba sedikit pasal course yang aku amik which is Property Management. At first, aku pun tak tau course ni fasal apa. Zero knowledge.
My first thought about this course was like, "Am i gonna be like a person who handle someone's land or something like that?" macam tulah. Lebih kuranglah hahaha. But then i was wrong. And aku rasa orang lain pun mungkin ada yang berfikiran macam aku, since this course is so underrated, so its normal la kalau kita ada fikiran yang macam tu.

Actually, property Management ni kita akan lebih mempelajari tentang tanah. Everything is about TANAH okay. Tanah rata, tanah curam, tanah berlekuk, tanah kubur, semua tu kita belajar. Dari A to Z. And bila korang amik course ni baru korang akan perasan yang apa aku cakap ni semuanya adalah rekaan semata mata. HAHAHAHA.Aduuu




Fuh, puas gelak. Okay okay, Serious.

Bila korang amik course ni korang akan belajar apa itu sebenarnya definisi tanah, kita akan menilai harta tanah, belajar undang-undang, fasal ekonomi, bangunan, a bit of math and account. Macam tulah, I tak reti explain one by one just roughly but you can check out this link. *CHECK ME OUT!*  It will explain about the things that you guys will learns in detail.

So far, aku suka dengan apa yang aku belajar. Bagi aku subject dia balance. Ada calculation and ada teori. Subject dia pun takdelah complicated sangat as long as korang faham and minat memang takde masalah nak score. Percayalah.


Tapi yang penting kena minat. Kalau tak minat, susah jugak lah den nak nolong. Sebab apa apa yang kita buat kena datangnya dari diri sendiri. Betul tak? 

Aduu last last aku tak explain sangat pun fasal course ni hahahah