Ini Cerita Najwa .: Ulser ! Aww!

Ulser ! Aww!

Photobucket

Hello! Helo Semua! Yeah esok cuti sekolah! Hahaha. 

Okey, aku tak nak cerita fasal cuti sebenarnya. Kali ini aku nak cerita fasal ULSER MULUT .



 Aku tak taulah kenapa tapi yang aku perasan aku selaluuuu sangat kena ulser mulut ni. Aishh. Haha, aku tak tau la kenapa mungkin sebab aku selalu kutuk, ejek, and sindir orang kot. *Opss*  

Haha, aku pernah kena sampai 2 or 3 ulser mulut pada masa yang sama! Satu kat lidah, satu kat bibir and satu lagi kat tepi mulut. Aishh, time tu nak makan,cakap, and lebih-lebih lagi time GOSOK GIGI memang payah, hanya Allah je la yang tau betapa seksanya time tu.

Aish, Aku ingat lagi, pernah sekali tu aku aku makan guna sudu, tiba-tiba sudu tu boleh pulak saja main cuit2 dengan ulser aku.  Sakitnya, Ya Allah tak tahan aku. Time tu jugak..


image
aku Mengelumpur tahan sakit.


Tapi,kadang-kadang kalau terlalu sakit, aku tak dapat tahan jugak. Terpaksalah menangis untuk meluahkan rasa. haha *kononnya*. :D

Jadi, hari ni aku nak share dengan korang....

Antara sebab² terjadinya ulser mulut kerana kecederaan di lapisan nipis mulut seperti tergigit, terkena makanan tajam atau air yang terlalu panas.  Selain itu, Kurang Vitamin B12, Kurang asid folic dan zat besi, Stress Hormones tidak seimbang. 


Cara-cara  untuk ubatinya ialah : 

  • Gunakan Bonjela-sejenis gel yang dapat mengurangkan kesakitan.
  • Elakkan makanan dan minuman yang terlalu panas.
  • Rawatan tradisional seperti meletakan uncang teh di kawasan ulser dapat mungurangkan kesakitan.
  • Meningkatkan tahap kebersihan oral termasuklah penggunaan bahan kumuh yang antiseptik.
  • Minum air dengan banyak
  • Dapatkan rawatan  :)

Hehe :) Sekadar berkongsi disini. :D


Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

2 orang doakan saya dapat 9A! :D :

Princess Nusy said...

pnah kene sekali dulu..huhu..agak sakitla nk mkn.. ^^

Najwa Zahari said...

@Princess Nusy.. Haha, peritkan :'(

Post a Comment

 
Copyright © . All Right Reserved by Lyssa Faizureen