Ini Cerita Najwa .: April 2012

Ohh, so Adorablee~~

Photobucket

Salam, hai semuua~ 

Tau tak tau tak, aku jumpa satu cincin ni. Ya Allah, sangat comel !! Bukan sangat comel tapi dah sampai tahap COMEL GILA tau!! Dia unik tau belum pernah aku jumpa cincin macam ni~ Nak tengok tak~??


Cute kan??!

Suka yang ni jugak but aku lebih suka yang macam ni!!




The Gold one~~ >.<
Wahh! Cute gilaaa~~!!

Korang pun suka?? Korang boleh check kat SINI dan dapatkannya SECARA PERCUMAA!!

Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

Segmen : Jom Stalker Blog Mereka

Photobucket




Suka mereview atau direview blognya? Jomm ~ Sertai segmen Mr.Dracula ni. Boleh menaikkan traffic blog korang tau~! ^^

Clik banner yee.. 


Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

Segmen : Up Follow Di Akhir Bulan April !

Photobucket



Jom Up kan Jumlah Followers!!

Cepat KLIK~~


Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

Sing A Long kat Blog~! :D

Photobucket

Erm, hari ni aku agak bosan sikit. Lagipun, tak tau la nak update apa lagi~ So, jom la korang nyanyi kat depan Screen komputer korang tuu dengan menggunakan lagu blog aku~~ Best tau lagu ni! Tajuk Lagu  ni ialah : Safe & Sound by Taylor Swift. Sebelum tu, aku nak korang menghayati lirik ni baik-baik tau, sebab dia sangat bermakna bila korang dapat memahami apa yang cuba disampaikan :)) Enjoy it ^^

I remember tears streaming down your faceWhen I said, I'll never let you goWhen all those shadows almost killed your lightI remember you said, Don't leave me here aloneBut all that's dead and gone and passed tonight...Just close your eyesThe sun is going downYou'll be alrightNo one can hurt you nowCome morning lightYou and I'll be safe & sound...Don't you dare look out your window darling;Everything's on fireThe war outside our door keeps raging onHold onto this lullabyEven when the music's gone, goneJust close your eyesThe sun is going downYou'll be alrightNo one can hurt you nowCome morning lightYou and I'll be safe & sound...Oooooo, Oooooo,Oooooo, OoooooLala... Lala...Lala... Lala...Oooooo, OooOoo,Oooooo, OooOooLala... Oh Lala...Just close your eyesYou'll be alrightCome morning light,You and I'll be safe & sound...Oooooo, OoooOooo,Oooooo, OoooOooo,Oooooo, OoooOooo,Oooooo, OoooOooo,Oooooo, OoooOooo,Oooooo, OoooOooo...

Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

Toturial : CCTV

Photobucket

Haiii! Korang-korang! Perasan tak sekarang blog aku dah pasang CCTV! 



Cool kan?
Haha~ Korang jeles tak. Jeles la, jeles laa. Ala, kalau tak jeles pun, buat-buatlah jeles okey?? hehe.
Aku jumpa benda comel + cool ni kat satu website ni. 

Soo, sebagai seorang yang pemurah. *Poyo* Aku pun nak la korang pasang CCTV sama macam aku ni~

Korang just pergi je dekat sini ------>  Mamak, CCTV satu!

Then ikut step yang diberi. DONE! Simple je kann? :DD

Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

Toturial : Masukkan gambar dengan link.

Photobucket

Orait, hari tu.. Alief dia Ada Tanya aku macam mana nak masukkan gambar berserta kan link.
Contohnya :
My Photo

VOTE FOR ME!!

*Geli kuasa dua*


Dah faham? Nak buat jugak? Jom! Lets start it !

1. Korang pilih dulu mana pic yang korang nak.
2.Then,  masukkan gambar macam biasa kat dalam blog.
3. Pastu korang CLICK gambar tu, then tekan LINK. Nanti dia akan keluar macamni..

4. Masukkanlah url yang korang nak tuu. Then siap!! :D

Senangkan?! Kalau tak faham, bolehlah bertanyaa okey :D Gud luck~ Sebelum tu check dulu, jadi ke tak. Kalau okey, post je laa :)


Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

Karnival Sukan ^^

Photobucket

Salam, hello semuanyaaa! Sihat Kah anda? hahaha. *gelak tak bermotif*

Erm, dah dua hari berturut-turut sekolah aku buat karnival sukan. Sangat penat tapi at the same time, i enjoy it. Hihi. Tapi sayang, tak banyak permainan yang dipertandingkan. Just ada 6 permainan sahaja . Yelah, sekolah aku ada tak ramai kan. Lagipun, all girls so faham-faham je laa. Haa,Ni aku listdown kan semua permainan yang ada :

-Bola Keranjang
-Bola Baling
-Bola Jaring
-Ping Pong
-Karum
-Senamrobik

Sikit je kan? Huhu. Haa, nak suruh korang teka ni, agak-agak korang la kan.. Aku masuk permainan yang mana satu??

Senamrobik? -NO. Bola Keranjang? - NO . Bola Jaring? - Maybe. Fedup? Memang la fedup sebab Jawapannya ialah : Tak masuk apa-apa pun. Yeahh (Y) >.<
Mesti korang menyampah dah kan? Haha, sorry la i memang macam ni. Suka bergurau mesra :)

Tak adalahh, aku memang masuk tapi aicehh.. Malu la nak cakap, nanti korang tak  percaya pulak. Erm, okeylah i bagitau okey. I masuk pertandingan.. Jeng- jeng!!

ohcatitsacat:

evil ping pong cats from hell. 
P.I.N.G - P.O.N.G !!
Hahahahahahaha!! XD 

Hey okey what. Try a different thing kan. It is quite AWESOME tau! Tak percaya? Try main :)

Aku dah main ping - pong just 4 or 5 times just for 2 years! Bayangkanlahh. Then lawan pulak dengan semua budak yang pernah main sampai ke peringkat kebangsaan, jadi wakil sekolah. Memang taklah kan.!

 Yeah, aku tau bila korang baca ni, mestilah korang dah tau kan yang aku KALAH. But its okey. Sebab aku kalah bermaruah sebab akulah satu-satunya pelajar melayu yang mencuba permainan ni .Yang lain semuanya budak cina. Haaa, hebat kan? hehe. *poyo bersertakan muka bangga* >.<

Erm, kalah ke menang sebenarnya tak penting pun bagi aku. Yang penting kita berani menerima cabaran.!!

^^
  


Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

Aktiviti Semasa Blog Tak Diaktifkan,

Photobucket

Yeah baby, agak lama jugak aku menghilangkan diri. Hampir sebulan ke dua bulan. Tak pasti. Tapi, sepanjang ketiadaan aku di dunia blog, aku pun mula menceburi aktiviti baru~ Agak seronok jugaklah bagi aku. Lagipun, orang bagi free kan ! Ahaha~ Tak faham la tu. =,=

Aku enjoy edit-"mengedik" gambar aku kat Picnik! Tapi, sayang dia dah tutup dah sekarang. Huhu. Tapi, sebelum dia tutup, aku memang gasak gila edit gambar kawan aku, sedara dan termasuklah aku sendiri. *Haruslahh* haha. Hasilnya?! Tengoklah sendiri.. :p






                                                 




Banyakkan? Haha! Bangga tau dapat edit gambar ni~ Yela. Boleh mengaburi mata orang tanpa perlu rasa sakit tau. Tak payah nak pergi botox muka ke , surgery ke, edit je.Kan senang.

Hehe, tapi korang semua! Jangan risau la, edit ke tak .. Korang tetap cantik / hensem dengan cara korang sendiri.. Betul, tak tipu. Cuma bezanya antara nampak dan tak nampak tu je. Jadi, banggalah dengan diri korang sikit, tepuk untuk diri sendiri jugak. ! You deserve that okey ! :))

Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

Doa - Doa.

Photobucket

Seperti yang kita semua tahu, doa ini adalah senjata bagi umat islam. Jadi, marilah kita memperbanyakkan doa kita. Ingat! Semakin banyak kita berdoa, semakin banyak kasih sayang dan rahmat Allah limpahkan :)


 CONTOH DOA YANG BOLEH DIAMALKAN.

Sesuai dibaca sebelum kita memulakan sesuatu atau rutin harian kita.
 Sesuai dibaca ketika kita sedang menuntut ilmu.

Berikan harta dunia bukan kunci kebahagian ibu bapa di dunia dan akhirat tetapi doa- doa anak mereka.



KELEBIHAN BERDOA


Kelebihan berdoa banyak diterangkan dalam al-Quran dan hadis. Selain menjadi inti pati ibadah, doa adalah penghubung di antara hamba dan khalik (pencipta).

Hanya dengan beberapa patah perkataan atau diniatkan segala permintaan dalam hati kepada Allah, hakikatnya ia tetap dikelaskan dalam jenis berdoa. Oleh itu, amalan berdoa bukan sesuatu yang sukar sebaliknya boleh dilakukan sepanjang masa tidak kira sama ada anda berada di dalam kereta, di majlis2 tertentu, di pasar2 dan di mana sahaja.

Ia bertepatan dengan firman Allah maksudnya: "Minta doalah daripada-Ku, aku menerima doamu." (Surah al-Mukmin, ayat 60) Doa bukan hanya ibadat, malah otak ibadah seperti yang diterangkan Rasulullah saw, maksudnya: "Doa itu adalah otaknya ibadat." - (Hadis riwayat Imam Al-Bukhari) Ibadat yang dilakukan tanpa doa dapat diumpamakan seperti manusia yang tidak mempunyai akal (tidak berotak).

Orang yang tidak ada otak adalah orang yang berkata-kata tanpa berfikir. Dalam pada itu, doa dipandang sebagai otak ibadah kerana ia adalah simbol perhambaan kepada Allah. Nabi Muhammad walaupun dikelaskan sebagai manusia pilihan tidak berhenti-henti berdoa dan mengharapkan pertolongan Allah. Baginda berdoa agar diri dan seluruh umatnya sentiasa mendapat taufik (petunjuk) dan hidayah daripada Allah.
Ketika berdoa, setiap Muslim perlu mematuhi adabnya supaya ia lebih mustajab.

Waktu berdoa diambil kira ketika berdoa.

Antara waktu paling sesuai ialah ketika sujud, ketika ingin mengerjakan solat fardu dan di antara dua khutbah.
Umat Islam juga digalakkan menghadap kiblat sambil mengangkat dua belah tangan hingga nampak ketiak ketika berdoa. Selepas selesai berdoa pula, disyaratkan seseorang menyapu dua tangan ke muka.

Satu perkara perlu dipatuhi ketika berdoa ialah tidak sesekali berdoa dengan nada suara yang tinggi. Sebaliknya, umat Islam diminta agar berdoa dengan penuh perasaan takut, gerun, mengakui kehebatan dan kebesaran Allah serta khusyuk kepada-Nya.


Meskipun waktu dan keadaan berdoa sudah dipatuhi, masih ada doa yang tidak dimakbulkan Allah. Ia berlaku apabila seseorang berdoa tetapi dalam masa sama masih melakukan maksiat kepada Allah. Pengajaran daripada kisah Ibrahim bin Adham, seorang ahli sufi cukup untuk menjelaskan kenapakah doa seseorang masih tidak dimakbulkan Allah.


Ketika berada di tengah pasar Basrah, beliau disapa sekumpulan pemuda. Mereka bertanya Ibrahim, mengapa doa tidak dimakbulkan Allah pada hal selalu berdoa.

Ibrahim menjawab doa itu tidak dimakbulkan kerana hati mereka buta (mati) berpunca daripada 10 perkara iaitu:


 Kamu mengenal Allah, tetapi kamu tidak menunaikan hak-Nya.
 Kamu sangka bahawa kamu cintakan Rasulullah, tetapi kamu tinggalkan sunnahnya.
 Kamu membaca al-Quran, tetapi kamu tidak beramal dengannya.
 Kamu makan nikmat Allah, tetapi kamu tidak tunaikan syukur-Nya.
 Kamu berkata bahawa syaitan itu musuh, tetapi kamu tidak menentangnya.
 Kamu berkata bahawa syurga itu benar, tetapi kamu tidak beramal untuk mendapatkannya.
 Kamu berkata bahawa neraka itu benar, tetapi kamu tidak lari daripadanya.
 Kamu berkata bahawa mati itu benar, tetapi kamu tidak bersedia baginya.
 Kamu bangun daripada tidur, lalu kamu ceritakan segala keaiban manusia tetapi kamu lupakan keaiban kamu sendiri.

 Kamu kebumikan mayat saudara kamu, tetapi tidak mengambil iktibar daripadanya.

Sehubungan itu, umat Islam perlulah sentiasa berdoa kepada Allah dengan mematuhi segala syarat ketika berdoa.







Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

Fair and Lovely Kuasa Berganda!

Photobucket

Setelah sekian lama tak meng"online" kan diri! Akhirnya! Akhirnya!! 

image

Dapat juga aku online. Macam -macam hal kali ni, hari itu exam 3 minggu, pastu sekarang internet pulak kena potong! Haii, masyarakatt betullah! Haha
Okey, malas pulak nak merungut ni. hihi. Okey, hari  aku nak cerita fasal aku masuk contest dari Hotfm yang dibawa oleh Fair & Lovely :D


*kabur laa*



Menarik kan?! Haish, harapan aku terlalu tinggi tau nak menang ~ Tapi, sayang aku takde rezeki laa. Lepas aku daftar contest ni, malam tu kalau tak salah aku, pihak Fair & Lovely ni call tapi aku tak angkat sebab aku tertido. Kebetulan pulak tidur awal kan.

 Erm, esok pagi tu baru aku perasan ada miskol. Adoii, sedih betul~
Disebabkan aku bukan jenis orang yang cepat berputus asa lebih-lebih bab yang dapat hadiah macam ni, jadi aku sekali lagi mendaftarkan diri. Tapi, patah seribu.. Tiada panggilan yang diterima.

image

 Takpe la tak rezeki kan orang cakap,, Kecewa memang kecewa, tapi nak buat macam mana kan. Terima je la~ :) Kata orang disetiap sesuatu kejadian ada sebabnya kan. Betul tak? hehe :D

Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

 
Copyright © . All Right Reserved by Lyssa Faizureen